Yrittäjien ekonomistin tutkimuksen mukaan yrittäjän maksama vero on keskimäärin 5 prosenttia enemmän kuin vastaavaa tuloa saavan palkansaajan. Tämä koskien siis reaaliansiota.
Selvityksen mukaan yrittäjän työpäivä on keskimäärin neljänneksen pidempi kuin palkansaajan. Lähes puolet yksinyrittäjistä tienaa alle 2000 e/kk. Vain joka viides pitää vuosittain neljä viikkoa tai enemmän lomaa – naisyrittäjistä esim. 20 % ei pitänyt lainkaan perhevapaata. Maatalousyrittäjien ansiot ovat usein vieläkin heikompia, ja heille lakisääteisesti tarjotaan lomaa 26 päivää vuodessa. Yrittäjän tulo on aina myös äärimmäisen vaihtelevaa ja suhdanneriippuvaista. Yrittäjä on usein omalla omaisuudellaan vastuussa yritystoiminnan onnistumisesta.
Suomessa on neljännesmiljoona yritystä jotka työllistävät noin 1,4 miljoonaa ihmistä.Tämän lisäksi maassa on reilut 44 000 maatalous- ja puutarhayritystä.
Ilman näitä yrittäjiä meillä ei olisi työpaikkoja, ei rahaa jaettavaksi niille jotka sitä tarvitsevat, meillä ei olisi edes sitä ruokaa jota meistä jokainen tarvitsee elääkseen.
Yrittäjäköyhyys, yrittäjyyden esteet ja erilaiset joustamattomat käytännöt vaikeuttavat yrittäjien pärjäämistä. Jos me haluamme säilyttää hyvinvointivaltion tulisi meidän kannustaa ja tukea yrittäjyyttä ja toimeliaisuutta kaikin mahdollisin keinoin. Yrittäjien sosiaaliturvaa on parannettava ja erityisesti pienyrittäjien verotusta kevennettävä. ALV:n muutokset eivät riitä, vaan tarvitaan oikeita ja kohdennettuja keinoja parantaa yrittämisen kannattavuutta – erityisesti pienyrittäjien ja maatalousyrittäjien toimeentuloa. Pitkällä tähtäimellä perustulokokeilu yksinyrittäjille, veron progressio sekä työnantajamaksujen alentaminen ensimmäisestä työntekijästä olisivat konkreettisia ja toimivia keinoja parantaa yrittäjien mahdollisuutta kasvaa ja menestyä.
Energian hinnan nousu sekä maatalouden edelleen nousevat kustannukset vaativat nyt myös nopeita ratkaisuja yrittäjyyden turvaamiseksi. Energian hinta estää investointeja ja ajaa pienyrityksiä konkurssiin. Meillä ei ole tähän varaa. Vero- ja maksujoustot sekä väliaikaisesti korotettu energiamaksujen vähennysmahdollisuus voisivat auttaa yrityksiä selviämään vaikeimman yli. Yrittäjyys kantaa suomea, ja on meidän kaikkien etu, että yrittäjistä ja yrittäjyyden kannattavuudesta pidetään huolta.
(Puhe puoluevaltuustossa 24.9.2021)