Yrityksen tärkein tehtävä on tuottaa voittoa. Toki yrityksellä saattaa olla myös muita tavoitteita, mutta ilman tuota ensimmäistä tavoitetta koko yritystä ei yksinkertaisesti ole olemassa. Viimeaikojen uutisoinnit mm. Esperi Caren osalta ovat nostaneet yritysten yhteiskuntavastuun tapetille – pelkkä voiton tavoittelu ei riitä, tarvitaan myös uudenlaista yhteiskunnallista yritysvastuun kulttuuria. Kuinka siis muokata kannattavasti yrityksen ensisijainen tehtävä palvelemaan myös kohtuutta ja yhteiskunnallista hyvää?
Yhteiskunnalliset yritykset ovat yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet harjoittamaan kestävää pitkän tähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitostaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Tällainen yhteiskunnallinen toiminta ei suinkaan suitsi yrittäjätoimintaa, vaan ennemmin tarjoaa sille laaja-alaisempaa yhteiskunnallista merkitystä ja arvoa, ja se voi toimia myös kilpailuvalttina yhteistyökumppaneita haettaessa. Osin tämä on paluuta juurille – moni viimevuosisadan yrityksen menestystarina on kehystetty myös yrityksen sosiaalisella ja yhteiskunnallisella vastuulla. Aikana, jolloin yhteiskunta ei tarjonnut vaikkapa lastenhoitoa tai sosiaaliturvaa, tämän vajeen täyttivät yrittäjät.
Tällä hetkellä yhteiskunnallisen yrittäjyyden merkin voivat saada käyttöönsä yritykset, jotka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Mielestäni merkkiä tulisi laajentaa kattamaan myös muiden alojen yritykset, jos ne vain sitoutuvat näihin samoihin tavoitteisiin.
Uskon, että me yrittäjät voimme myös tulevaisuudessa olla keulakuvana inhimillisemmälle ja vastuullisemmalle taloudelle.