Valitse sivu

Vaitiolovelvollisuus tekee monen yrittäjän haavoittuvaksi nettikiusaamiselle

Hyvin moni hoiva- ja hoitoalan ammattilainen sekä esim. eläinlääkäri toimii nykyään yrittäjänä tai ammatinharjoittajana.  Mm. näitä ammatteja harjoittavia yrittäjiä ja työntekijöitä koskee hyvin laaja vaitiolovelvollisuus koskien potilas- ja asiakastietoja. Ammateissa vaadittu vaitiolovelvollisuus on äärimmäisen tärkeä osa luottamusta ja turvaa potilaan sekä asiakkaiden yksityisyyden. Tämä asiakkaiden ja potilaiden turvaksi luotu järjestelmän kuitenkin saattaa altistaa heidät nettikiusaamiselle, vailla mahdollisuutta puolustautua.

Tottakai palautetta – myös sitä negatiivista –  saa ja pitää ottaa vastaan myös julkisilla foorumeilla. Mutta asiattomaan, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviävään syytökseen tai väärään tietoon reagointi on lähes mahdotonta silloin, kun palveluntarjoajaa sitoo laissakin määrätty vaitiolovelvollisuus. Edes räikeimpiin epäkohtiin tai valheellisiin väitteisiin ei välttämättä voi vastata millään lailla väitteiden koskiessa salassa pidettävää potilasasiaa. Tämä jättää yrittäjän ja ammatinharjoittajan täysin vailla mahdollisuutta puolustaa itseään, omaa yritystään tai ammattitaitoa.

Asiaton kiusaaminen eli esim. vääristeltyjen tietojen jakaminen potilastilanteista, ammattilaisen pätevyyden kyseenalaistaminen ja jopa valheelliset syytökset voivat vahingoittaa yrityksen mainetta ja luoda vaikeuksia työssä jatkamiseen niin yrittäjälle kuin yrityksen muille työntekijöille. Ne myös voivat vahingoittaa voimakkaasti yrityksen taloudellisia toimintaedellytyksiä – silloinkin kun väitteet ovat täysin tuulesta temmattuja. 

Toki laki ja viranomaiset voivat auttaa asian selvittämisessä, mutta viranomaisprosessit ovat pitkiä, ja valitettavan usein siinä vaiheessa kun asia ratkeaa, on vahinko jo yrittäjälle tehty. Lainsäädäntöön pitäisikin tehdä tarkennuksia ja mahdollistaa myös nopeutettuja käsittelyprosesseja räikeissä tapauksissa – näin kiusaaminen ja maalittaminen saataisiin kuriin aikaisemmassa vaiheessa.

Mutta laki ja viranomaisten nopeutettu käsittely ei yksin riitä. Meidän niin yrittäjinä kuin yksilöinä tulisi aidosti panostaa toisemme tukemiseen ja avoimeen sekä tasapuoliseen kommunikaatioon. Älä jaa haukkuja ja asiattomuuksia, vaan puutu niihin. Anna kritiikki asiallisesti – me yrittäjät lähtökohtaisesti haluamme parantaa toimintaamme ja kritiikki auttaa meitä kehittymään – me arvostamme sitä. Kannusta ja kiitä kun siihen on aihetta – myös somessa. Varmistetaan yhdessä että meillä on osaavia, luotettavia ammattilaisia myös jatkossa.

Minna Hölttä
Yrittäjä

Minna Hölttä

Minna Hölttä

En aina ehdi heti vastaamaan, mutta jätä viesti niin palaan mahdollisimman pian.

I will be back soon

Whatsapp