Valitse sivu

Valkeakoski on kaunis kaupunki keskellä upeita järvimaisemia. Aivan kivenheiton päässä vihreästä keskustasta on elinvoimaisia metsä- ja luontoalueita, joissa matkailijalla olisi paljon nähtävää ja koettavaa. Kanavan rannan keskusta tuo kaupungin palvelut ja tapahtumat niin reppureissaajan kuin myös venematkailijan ulottuville. 

Pandemian myötä matkailu on keskittynyt kotisuomeen ja lähialueille. Ulkoilusta ja lähimatkailusta on tullut trendi, joka varmasti jatkuu myös tulevaisuudessa, etenkin kun globaalilla tasolla pyritään kohti hiilineutraalimpaa elämää. Matkailu voi tarjota työtä ja työpaikkoja tulevaisuudessa entistä useammalle, ja mahdollistaa myös uudenlaisen innovatiivisen yrittämisen, mutta se tarvitsee tuekseen kaupungilta mahdollistamista ja visioita sekä halua satsata myös luontoon ja lähimatkailun kehittämiseen.

Valkeakosken matkailuvalttina upeat vesistöt ja luonto lähellä palvelevaa kaupunkikeskustaa

Tiivis kaupunkikeskusta palveluineen kanavan rannalla, ja vain pienen matkan päässä upeista luontokohteista – harva lähialueen kunta voi sanoa samaa. Toimivat liikuntapaikat sekä suuri kampusalue tuovat omat mahdollisuutensa matkailun kehittämiseen, ja jäähallin osalta tämä onkin kantanut jo hedelmää. Siinä missä palloiluhallin ja jäähallin rakentaminen on nähty pitkällä tähtäimellä kannattavina sijoituksina, tulisi nähdä kannattavuutta myös vihreän keskustan varjelemisessa ja kaupungin lähiviheralueiden suojelemisessa sekä esim. Korkeakankaan alueen kehittämisessä harrastus- ja urheilukäyttöön.

Matkailubuumi ei synny itsestään, vaan se tehdään – tietoisesti, harkiten ja suunnitellen. Emme voi odottaa, että matkailuyrittäjät tai matkustajat löytävät itse perille, vaan tilat ja ympäristö on tehtävä matkailun kannalta houkutteleviksi ja toimiviksi ja markkinointiin on panostettava. Toimivat ja monipuoliset luontopolut, laavut, venelaiturit ja esim. esteetön kulku vaikkapa luonnonsuojelualueelle ovat keinoja, joilla mahdollistetaan matkailuelinkeinon kasvua. Samalla täytyy kaavoituksen kautta varmistaa, että näitä vetovoimatekijöitä ei hukata kaupungin kehittyessä ja kasvaessa.

Minna Hölttä
Vihreä kaupunginvaltuutettu ja yrittäjä

Kirjoitus julkaistu myös Valkeakosken Sanomissa 19.4. 

Minna Hölttä

Minna Hölttä

En aina ehdi heti vastaamaan, mutta jätä viesti niin palaan mahdollisimman pian.

I will be back soon

Whatsapp